Alla hjärtansdag

14 februari är det idag, om någon har missat det, haha! Alla hjärtansdag - som inte är så stort i Tyskland, som det är i Sverige då de har karnevaler och maskerade i den här veckan och nästa vecka. Men det är mysigt också.
Jag minns när jag skrev i min förra historiska blogg om att jag ville ha en kille som gärna skrev brev och inte sms till mig, sedan några månader hittade jag min kille.
Jag har så många planer i mitt huvud som inte hör till den här dagen men som jag snart måste bestämma mig för att göra.
Så det här inlägget kommer handla om Alla hjärtans dag!
 
I Finland kallas den här dagen för Vändagen. De firar sina vänner och inte kärleken i dag alltså!
 
Alla hjärtans dag är en temadag som firas den 14 februari varje år och har funnits sedan medeltiden. Den som uppfann Alla hjärtans dag var helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. I vissa länder kallas den här dagen för Valentindagen eller Sankt Valentins dag.
Det är oklart vem helgonet Sankt Valentinus var men dagen började firas redan i slutet av 400-talet inom den katolska kyrkan.
Det finns flera olika matyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet dokumenterade men det finns ingenting konkret som är känt om dem.
Enligt en medeltida myt ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter.
 
Kopplingen till romantik och kärlek uppkom först under medeltiden och det sägs att det uppstod för att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner under den perioden. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på cem som skulle bli deras Valentin. Men vid den tiden handlade det om att de skulle hålla ihop minst ett år, inte bara en dag.
Även i Sverige gar seden att på lek para ihop flickor och pojkar funnits men i tradition varit förlagd till pingsten.
Det är något jag måste ha glömt bort, för kan inte minnas det...
 
Under 1300-talet i länderna England och Frankrike blev Valentindagen en fest för ungdomar och förälskade, och parbildningslekar av olika slag var vanliga.  Det var först då som helgonet som sådant började förknippas med kärlek.
Under medeltiden uppstod där också en sed att skriva kärleksbrev med rimmande dikter till sin käraste, och senare på 1800-talet blev tryckta och utsirade Valentinkort, ofta utsmyckade med sidenband och spetsar, populära.
Idag är Valentindagen starkt uppmärksammad i alla engelsktalande länder, där kärleksbrev och små presenter brukar skänkas bort.
 
Genom tiden har olika berättelser med romantiskt innehåll också kommit till.
Enligt en av dessa var Sankt Valentin en kristen man som levde i Rom, Italien på 200-talet och fick lida martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius II:s förbud att viga unga par.
Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var mycket förälskad i - det första Valentinkortet och ursprung till seden att skicka kort den här dagen.
Sankt Valentin sägs även ha haft för vana att plocka blommor i trädgården och ge dem till älskande par.
Det här påstås ha givit upphov till seden att ge varandra blommor på alla hjärtans dag.
Den äldsta bevarande Valentinhälsningen är från år 1477, då den unga kvinnan skickade hälsning till sin trolovade John Paston.
 
Jag har bara kollat upp det som stod på Wikipedia om andra länder, men det är bara att söka på Google på resten av länderna i världen om hur de firar den här kärleksdagen. Efter 1960-talet, modern tid i Sverige, Finland, Japan, Sydkorea, Koratien. Precis som alltid annars, är Sverige sen med det mesta.
 
I Sverige har firandet av Sankt Valentin och alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utstäckning förrän på 1960-talet, då det lanserades av kommersiella skäl och genom amerikansk kulturell påverkan.
Nordiska Kompaniet försökte importera seden till Sverige redan år 1956, men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. Under 1990-talet tog dock firandet fart och har funnit sin plats som Alla hjärtans dag i den svenska höhtidskalendern.
 
På Alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige, framförallt efterfrågas mörkröda rosor (är det bara jag som älskar vita och blåa rosor här?)
Eftersom efterfrågan på rosor i hela världen är större än tillgången just den här dagen, säljs det även många mörkröda tulpaner och nejilikor under den här perioden också.
 
I Finland har dagen uppmärksammats sedan år 1987 då den upptogs i kalendern. På Alla hjärtans dag uppmuntrar bland annat Finlands Röda Kors människor att delta frivilligt vänarbete.
I Finland är det också så att dagen handlar med om vänskapen till sina nära och kära, än att det spenderas romantisk och kärleksfullt med sin partner.
 
I Japan och Sydkorea är det vanligt förekommande att flickor ger tycka-om-choklad och plikt-choklad till vänner och personer de tycker om. Det här i sin tur medför att pojkarna förväntas ge tillbaka något exakt en månad efter, den 14 mars.
 
I Kroatien är det inte ovanligt att pojkar ger licitarhjärtan till personen de tycker om.
 
Och jag blev intresserad av vad de är Licitarhjärtan var för något så här är ett litet stycke om dem.
Licitarhjärtan är ett taditionellt hjärtformat bakverk från Zagreb i Kroatien. Det liknade lite de där stora pepparkakshjärtanen med dekorationer som många länder har runt jultiden.
I Kroatien ger dem inte bara Licitarhjärtan på Alla hjärtans dag, utan Licitarhjärtan ges ofta som en dekorativ gåva vid andra speciella högtider också, såsom bröllop och födelsedagar.
Och precis som i många andra länder, även som min familj gör under jultiden, så hängs de upp som vanlig juldekoration i julgranen vid jul i Kroatien.
Traditionen att tillverka Licitarer sträcker sig redan från 1300-talet. De som tillverkade Licitarer kallades för Medičari och var högt aktade i samhället. Traditionen blev känd och spreds över hela Kroatien sedan många katolskapilgrimer förde med sig licitarer hem efter att ha vallfärdat till orten Marija Bistrica där lokala producenter sålde dem till besökarna och traditionen håller i sig än en dag.
 
Hörs i nästa inlägg,
zachs.
Allmänt | | Kommentera |
Upp